Profesjonsetikk for pedagoger

Som pedagoger har vi et spesielt ansvar for å ivareta barnas og elevenes læring, utvikling og rettigheter. Profesjonsetikk gir oss et rammeverk for å reflektere over våre verdier, valg og handlinger i møte med barn, unge og foresatte. Hvordan kan vi balansere faglige og etiske hensyn i en hverdag full av komplekse situasjoner og dilemmaer? På denne siden ser vi nærmere på hvordan profesjonsetikk styrker vår rolle som ansvarlige, trygge og rettferdige profesjonsutøvere, og hvordan vi kan bruke etikken som en veiviser i vår pedagogiske praksis.
Publisert: 22.01.2025
Vi er én profesjon av barnehagelærere, lærere og ledere i barnehage og skole. Vårt samfunnsmandat er å fremme barnehagebarn og elevers læring, utvikling og danning (Utdanningsforbundet,2012). Våre verdier, holdninger og handlinger påvirker dem vi arbeider for og med. Etikkens kjerne er på mange måter å reflektere over vanskelige valg – på grunnlag av verdier. Man skal altså benytte etikken som et verktøy for begrunnelse. Profesjonsetikk handler om å synliggjøre dette ansvaret (Lingås, 2019). I løpet av arbeidsdagen blir vi utsatt for mange valg hvor vi må bruke vårt profesjonelle skjønn. Skjønnsutøvelse stiller oss i en utsatt situasjon i møte med omverdenen.
I videoen under kan du lære mer om profesjonsetikken for pedagoger og hvilke funksjoner den har i vår praksis.
Les dokumentet Lærerprofesjonens etiske plattform for å få innsikt i de verdiene og prinsippene som styrer barnehagelærere, lærere og ledere i barnehage og skole. Som profesjon har vi et felles samfunnsmandat om å fremme barnehagebarn og elevers læring, utvikling og danning. Våre verdier, holdninger og handlinger har en direkte innvirkning på dem vi arbeider for og med. Plattformen fungerer som et felles utgangspunkt for å styrke og videreutvikle lærerprofesjonens etiske bevissthet. Alle som jobber i barnehage og skole, har et ansvar for å handle i tråd med plattformens verdier og prinsipper.
Refleksjonsspørsmål
Hva betyr de enkelte punktene under profesjonens etiske ansvar i praksis?

Referanseliste

Kvalnes, Ø. (2014). Etikk for lærere. Universitetsforlaget.
Lingås, L. G. (2019). Etikk for pedagoger (3. utg.). Gyldendal.
Ohnstad, F. O. (2018). Profesjonsetikk i skolen: Læreres etiske ansvar (3. utg.). Cappelen Damm akademisk.
Utdanningsforbundet. (2012). Lærerprofesjonens etiske plattform. Utdanningsforbundet. https://www.utdanningsforbundet.no/globalassets/var-politikk/publikasjoner/brosjyrer/larerprofesjonens-etiske-plattform-pa-1-2-3.pdf